Zlatý fond > Diela > Rozlúčka s klobúkom


E-mail (povinné):

Ľubomír Feldek:
Rozlúčka s klobúkom

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 35 čitateľov


 

Kompliment nie je zločin

Čitatelia Sme sa budú pamätať, že si vlani v tomto denníku prečítali pozvanie na predpremiéru mojej hry Smrť v Stratforde alebo Radšej sa zle oženiť (30. januára 2016 vo Véčku).

Celá hra je komplimentom Shakespearovej žene. Do dejín vošla fáma, že to bola zlá žena, od ktorej musel Shakespeare zutekať, z mojej hry sa divák dozvie, že to bola dobrá žena, ktorú mal Shakespeare do poslednej chvíle rád. O kompliment som sa usiloval aj v podtitule hry — obrátil som tu naruby Shakespearov aforizmus „Radšej sa dobre obesiť, ako zle oženiť.“

Je to slávny výrok klauna Festeho z Trojkráľového večera, ktorý zľudovel a obletel svet — stal sa aj slovenským príslovím.

No zhodou okolností dnes, v dobe boja proti genderizmu, ani dobre myslený kompliment sa nevyhol kritike. Vraj sa v ňom skrýva môj osobný genderizmus. Vôbec ma to nenahnevalo – jediné, čo chcem skromne podotknúť, je, že som si pozornosť kritiky nevyslúžil iba sám. O potešenie z nej sa musím podeliť so Shakespearom. Ba nielen s ním — veď jeho klaun hovorí „Many a good hanging prevents a bad marriage“, čo je pohlavne vyvážené. Zgenderizoval to až slovenský ľud, hlavne naše príslovie spolupracovalo aj na mojej parafráze.

No čo je na celej veci najkrajšie — ženám, s ktorými som o tom hovoril, sa to páči a za kompliment považujú nielen pôvodný Shakespearov aforizmus, ale aj moju obmenu ľudového príslovia. Skrátka — milý problém.

Podobný milý problém mal nedávno môj priateľ, český básnik Jiří Žáček, s touto básničkou:

K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký. Aby nás měl kdo pohladit a vyprávět nám pohádku. Proto jsou holky maminky, aby náš svět byl v pořádku.

A takisto Žáček si našiel nielen kritikov, ale aj zástancov.

Presnejšie povedané: zástankyne. Zatiaľ čo ho kritizujú muži, ženy stoja za Žáčkom. Tá moja si Žáčkovu básničku zarecitovala aj v televízii.

Prirodzene, ženy chrániť treba! Treba ich chrániť pred bezcitnými psychopatmi, pred násilníkmi a parazitmi, čo zneužívajú ich túžbu po láske a rodine. Treba ich chrániť pred nedocenením v práci a obťažovaním na ulici. Ale pred komplimentom?

Stredoeurópanky patria k najkrajším ženám na svete. Básnici ich milujú a ony milujú básnikov. Ony najlepšie vedia, že kompliment nie je zločin.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.