Zlatý fond > Diela > Väznenie, vyslobodenie a putovanie Jána Simonidesa a jeho druha Tobiáša Masníka


E-mail (povinné):

Ján Simonides:
Väznenie, vyslobodenie a putovanie Jána Simonidesa a jeho druha Tobiáša Masníka

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Zuzana Babjaková, Daniel Winter, Zuzana Šištíková, Iveta Štefániková, Erik Bartoš.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 141 čitateľov

Ferrara

Dňa 13. septembra sme prišli do Ferrary.[205] Na bráne boli vypísané naše mená. Tu je totiž pevnosť vyzbrojená vojakmi kvôli susedným Benátčanom. //Preto dávajú na cudzincov trochu prísnejší pozor.// Dostali sme //do krčmy// listiny, v ktorých bol vyznačený presný čas nášho pobytu v meste, to jest cez noc, ako sme povedali v bráne. Keby sme tam boli ostali dlhšie alebo keby nás tam bol zdržal majiteľ krčmy a neoznámil to tým, ktorí to mali vedieť, nikto z nás by nebol ušiel prísnemu potrestaniu. Keď sme potom nasledujúceho dňa odchádzali, museli sme listiny nechať v druhej bráne, aby stráže vedeli, ktorí a koľkí pocestní sú v meste.

Ubytovali sme sa v hostinci U čierneho vola pri zámku vznešeného biskupa. Je uprostred mesta a obklopený vodou. Pozreli sme si niektoré chrámy. V dominikánskom chráme je znázornené pochovávanie Krista — celkom ako živé. Okolo stoja v náležitom súlade sochy Márií a nariekajúcich učeníkov. Na tabuľke je opis postavy Krista Pána, ale aj iné údaje o jeho osobe.

Keď sme si v noci odpočinuli, nasledujúceho dňa sme sa stadiaľto pohli okolo tretej hodiny //popoludní// a dostali sme sa k rieke Po či Pádu, //kde sme prenocovali//. Ako sme sa potom cez ňu prepravili, prešli sme ešte ďalších päť riek toho istého mena, ktoré z nej umelo odvádzajú vodu niekoľko míľ, aby sa ľahšie mohol viezť náklad.

Nasledujúceho dňa — 14. septembra (bola štrnásta nedeľa Trojičná) — sme konečne prišli do Monselice. //Ustavične sme šli medzi vinohradmi. Hrozno bolo vtedy už zrelé. Od Bologne celých dvadsať nemeckých míľ sa neukázal nijaký vrch.// Nad mestečkom Monselice je veľmi pekný vŕšok, ktorý sa hrdí viničom atď. //Od Monselice sme šli popri riekach, ktoré si tu i tam tečú opačne. Preto loď, ktorá sa plaví od Monselice po prúde rieky, musí potom od polovice cesty, čo je šesť italských míľ, pokračovať do Padovy proti prúdu rieky//. Potom sme šli do Padovy.



[205] Ferrara… — Zámok (Castello Estense, 14. — 16. stor.) je vodný hrad s priekopami a hradnými vežami. Z chrámov vyniká románsko-gotická katedrála sv. Juraja (S. Giorgio, 12. — 14. stor.) a bazilika sv. Márie (Santa Maria in Vado)




Ján Simonides

— evanjelický kňaz, spisovateľ memoárovej a cestopisnej prózy Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.