Zlatý fond > Diela > Listy Andrejovi Kmeťovi


E-mail (povinné):

Ľudovít V. Rizner:
Listy Andrejovi Kmeťovi

Dielo digitalizoval(i) Jozef Vrábeľ, Viera Studeničová, Michal Belička, Mária Kunecová, Ivana Guzyová, Daniel Winter, Ivana Černecká, Erik Bartoš, Ida Paulovičová, Slavomír Kancian, Katarína Tínesová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 59 čitateľov


 

8

[134]

Dôstojný pane!

Dnes dočítal som sa o jednom „pustom hrade“, teda za povinnosť pokladám si za horúca Vám to zdeliť: „Tak menovaný pustý hrad, Weissenstein = Bielokameň zvaný, ktorého nepatrné trosky dnes malý výbežek, nad Sv. Jurom (prešp.) sa nalezajúci, venčia, od koho vystavaný bol, nenie známo. Od kr. Ondreja[135] obdržali ho grófi zo Sv. Jura a Pezinku na začiatku XIII. storočia.“ (Zrov. Sasinkov Slov. letopis VI. 1882. p. 214.) Szanowny pan Dr. Radzikowski[136] písal mi a poslal i svoje najnovšie dielo „Tatry Bielskie“. Žiada ma o všeličo. Ochotne sa mu vyhovie. Ale aby sa nemuseli celé bachanty k nemu posielať, teda musím z nich dať jedno-druhé povypisovať Marienke. Ale i mne sa toho dosť ujde. Z „Prameňov ku miestopisu“ pošlem mu 336 str. pekne odpísaných (písmeny A — P), aby videl, čo jeho, pred rokom uverejnené vyzvanie splodilo, a aby si z toho všetko, čo sa mu do krámu hodí, povyznačoval. Ja by som mu trikrát toľko prameňov bol zdelil, ako jich on uvádza vo svojom spise. No verím, že p. doktor bude so mnou spokojný;[137] ej ale i on musí mi byť poruke v jednom-druhom. Dp. Šuj. písal som a túžobne čakám jeho odpoveď. Som dôstojnosti Vašej vždy k službám hotový ctiteľ

R.

[V Zem. Podhradí] 29/I. 1895



[134] List 14 × 8,5 cm; neuverejnený; na prvej strane je pečiatka poštového úradu Bossácz s dátumom 29 Jan 95 s touto adresou: Dôstojný pán pán Andrej Kmeť, zaslúžilý rk. farár, s úctou, via: Selmeczbánya. Berencsfalu Hont megye.

[135] Ondrej II. (1205 — 1235) — uhorský kráľ, účastník križiackych výprav (1217). V r. 1222 vydal tzv. Zlatú bulu, ktorá potvrdila výsady šľachty a stala sa základom uhorskej feudálnej ústavy.

[136] Ctený pán dr. Radzikowski — (Pozri list 7, pozn. 18, list E. Radzikowskeho zo 16. 7. 1896 je uložený v LAMS.)

[137] Z Kmeťovho listu zo dňa 18. 1. 1895 vyplýva, že E. Radzikowski mal záujem o časopisy Orol, Obzor, Sokol, Slovenské pohľady, v ktorých sú články o Tatrách.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.