Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Detské hry pre každú príležitosť


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Detské hry pre každú príležitosť

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Peter Páleník.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 44 čitateľov


 

Fischerová Ant. — Kučerová: Keď hračky ožijú

Detská hra v 3 dejstvách. Strán 54, cena Ks 4.80.

Javisko: I. chudobná izba; II. panská jedáleň; III. ako I.

Osoby: matka, otec, Jožko, Mišo, Lidka, Milada, ich deti, Lomský, staviteľ, Lomská, manželka, Cilka, chyžná. Sedliačka. Princezna. Pajaco. Medvedík. Lopta. Bábiky a hračky.

Rekvizity: metla, váza, jedlo, kalendár, hrnčeky, hlinené misky, hračky.

Kroje: občianske.

Dej: V Miladkinej rodine bolo biedy dosť. Otec už dlhý čas bez roboty a matka sem-tam niečo zarobila na vyšívačke. Veru, nie raz išly deti hladné do postele. Ich jedinou zábavou boly hračky, ktoré ich matka našla pohodené na smetisku. Pekne si ich očistily, ošatily a maly ich rady. Ale i hračky ľúbily deti.

Raz došiel do tejto chudobnej rodiny pán staviteľ Lomský i so svojou paňou. Chceli si vziať Miladu za vlastné dieťa. Boli bezdetní. Vyslobodia vraj Miladu z biedy a sami sa o ňu postarajú. I rodičom peniazmi pomôžu a otec môže ihneď zajtra nastúpiť prácu na stavbe.

Ťažko dávala matka svoje dieťa. Ale bieda, hlad boly silnejšie ako matkine srdce. Miladke bude lepšie, nebude trpieť hladom.

Pani Lomská si Miladu odviezla domov. Dobre jej tam bolo. Prvú noc nespala Milada doma. Smutno bolo Miladkiným hračkám: Sedliačke a Pajacovi. Títo sa dohodli, že vyslobodia Miladu, lebo Sedliačka sama na sebe skúsila, že panská láska skáče na zajačom chvoste.

Vybrali sa preto v noci za Miladou. Tú strážily jej nové hračky: Medvedík, Princezná a Gula. Po ťažkom boji s Medvedíkom i týchto presvedčily, že v chudobnom dome hračky sú váženejšie a spokojnejšie. Preto i ony chcú naviesť Miladu, aby sa vrátila domov.

Keď prvý raz kohút zakikiríkal, panské hračky išly sa presvedčiť, či skutočne v chudobnom dome je lepšie. Aj bolo. Ráno, keď pani Lomská sa prebudila, Milada už bola doma, u svojich rodičov. Zatúžila po matke, oteckovi, sestre a bratoch. I po chudobnej izbe. Šťastlivá bola i matka. Ale i pani Lomská pochopila, že srdce nemožno kúpiť zlatom.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.