Zlatý fond > Diela > Korešpondencia Jána Hollého


E-mail (povinné):

Ján Hollý:
Korešpondencia Jána Hollého

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Viera Studeničová, Michal Belička, Zuzana Babjaková, Zdenko Podobný, Ivana Gondorová, Daniel Winter, Eva Lužáková, Ivana Černecká, Erik Bartoš, Ida Paulovičová, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Barbora Majerníková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 39 čitateľov


 

List 56. Martinovi Hamuljakovi

[824] (26. VIII. 1838)

26. srpňa

Najdražší pratelu!

Z veršov nemám čo poslať. Žalospev na smrt neboheho Franciška císara a krala našeho prám dokonavam;[825] bude tak velkí jako žalospev na smrt Rudnayho. Nevím, či sa bude hoďit pre Zoru. Posílam aľe po temto patrovi našem (kterí sa volá Clarus Kozma), buducém pešťanskím kazatelem slovenskím v klašteri franciškanskem,[826] nekoľko Svatoplukov, Eneid a Rozličních básňí. Nech jích vdačňe prijmu. Nohi ešče nemóžu dobre nosit a hneď mňa ozábú, do hája nezajdú. Ostatne nech sa dobre mavaju a na sveho najuprímnejšeho pratela nezabívaju.

Velmi na chitro ešče za tmi.

Predmenovaní žalospev bude všeobecňe sa vstahovat na všecki krajni, ne len na samu uherskú.



[824] Originál listu je v LAMS. V datovaní chýba rok. Nazdávame sa, že list je z r. 1838, pričom svoju mienku opierame o spomínaného františkána Kozmu, ktorého Hollý tu „predstavuje“ a v ďalších listoch hovorí o ňom ako už známom, ako aj o báseň na cisára Františka, ktorú Hollý v tomto čase práve píše a v liste zo 16. októbra (list 57) ju odosiela Hamuljakovi. Aj na dukte písma vidno, že Hollý písal list napochytro, zavčasrána, „ešče za tmi“, ako sám hovorí, a ani ho nepodpísal, hoci štvorstranový listový papier je popísaný iba po prvej strane.

[825] Na smrť Franciška císara rakúskeho, krála uherského, českého a t. d. 2 brezňa 1835. Táto báseň bola zaradená v Zore III (1839, s. 283 — 289; Dielo VII, s. 83 — 87) ako ôsmy Hollého žalospev.

[826] Clarus Ján Kozma (Kuzma; 14. VIII. 1798 — 11. XII. 1848) — rodák z Vöröšváru (dnes Červeník), študoval na trnavskom gymnáziu a r. 1815 vstúpil do františkánskej rehole. Účinkoval ako slovenský kazateľ v Pešti a umrel vo funkcii kvardiána na choleru v Simontornyi, v Tolnianskej stolici. (Matriky trnavského gymnázia v ATM; Schematismy OFM; matriky narodených v Št. archíve v Nitre; písomná zpráva kláštora OFM v Budapešti.)





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.