Zlatý fond > Diela > Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym


E-mail (povinné):

Pavol Országh-Hviezdoslav:
Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Nina Dvorská, Daniel Winter, Eva Lužáková, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Martina Turanská, Jaroslav Geňo, Michal Maga.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 108 čitateľov


 

33. Hviezdoslav Vajanskému

Sveto môj!

Vidím, čujem a cítim oddávna až sem, ako sa na mňa úbožiaka zlobíš a mi nehorázne bohuješ. Uznám, máš úplné právo a príčinu k obojemu, nuž uľav si, keď Ti tak ďaka; hej, znal by si len moje pomery, moje lopotenie sa každodenné a za tým obyčajne nasledujúce rozpoloženie duše: veruže bys’ ináč hútal o mne, ospravedlnil ma i odpustil mi všetko, všetko v tom okamžení!

Áno, ja nedostál danému slovu; viem, čo to znamená, škrie i mrzí ma náramne; a predsa nemohol som ináč, nie, uver! Každodenne tanul mi na mysli záväzok môj, ponúkal som sa k práci, — no prišla v to povinnosť z povolania vyplývajúca, alebo nevôľa — a opäť zmarený bol úmysel. Lež čo mám lamentiť? pred Tvojím fórumom snáď i tak všetko márne; stalo sa, mea culpa; Ty žiadaš iné, žiadaš vedieť, keďže dávno u konca určená lehota, čo a ako je predsa so započatou prácou?

Nuž počuj. Posaváď napísal som iba siedmy a ôsmy odsek diela,[118] nič viac; a ač tieto odseky vyše 30 strán obsahujú, ešte vždy nedošiel som ku katastrofe. Ako to, spýtaš sa? Hja, kebych si ja to sám zodpovedať vedel! Rozpriadol som sa, rozpriadol čudne i nudne, a možno i v tom väzí príčina, že nepokročil som ďalej: nezdalo sa mi celé, a predsa musel som ho na papier položiť. Ináč nikam; od tých čias nečinne dívam sa na svoje nezdarené decko. Ak žiadaš, pošlem Ti tieto franfory, no obávam sa, že potom tým ťažšie pokročím z miesta; a predsa nalož s nimi dľa ľúbosti, tak rád bych počul o nich Tvoju mienku!

Kedy vydáš prvý zošit Pohľadov? Ak len stredkom februára, napísal bych niečo lyrického; i tak, mám-li nejaké pozvanie zhora, väzí ono jedine v lyrike.

Ty bezpochyby ďaleko si už vo svojom románe?[119] Nazdar! Veľmi sa teším zbierke „Spod jarma“.[120] Ináč, jako sa máš? Píš, brat môj drahý!

Zbohom! Vrelý pozdrav všetkým v redakcii.

Tvoj Pavol O.

V Námestove 16/1 1885



[118] T. j. siedmu a ôsmu kapitolu Hájnikovej ženy.

[119] Hviezdoslav tu spomína Vajanského román, ktorý nevyšiel, hoci bol viackrát v tlači ohlasovaný. Mal to byť dvojzväzkový román a mal vyjsť pod názvom „Na rozhraní“ ako III. a IV. zväzok Besied a dúm. (Výzvy na predplatenie boli uverejnené v Nár. novinách 1885, č. 1 a 18.)

[120] Vajanského básnická zbierka Spod jarma vyšla r. 1884 v Prahe u nakladateľa Ed. Valečku ako XX. číslo edície Poetické besedy, ktorú redigoval Jan Neruda.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.