Zlatý fond > Diela > Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym


E-mail (povinné):

Pavol Országh-Hviezdoslav:
Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Nina Dvorská, Daniel Winter, Eva Lužáková, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Martina Turanská, Jaroslav Geňo, Michal Maga.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 108 čitateľov


 

90. Škultéty Hviezdoslavovi

Paľko drahý!

Veľmi, veľmi ďakujem za povznesenie čísla. Pri obdržaní rukopisu po prvej radosti bol som zarazený a už som si myslel: akokoľvek, ale ja to nedám tlačiť! takú dešperáciu! No čítam ďalej a už bol by som letel do tlačiarne. Nechuť snáď bola, taká okamžitá, ale vari len pri sadaní k stolíku, lebo potom už hneď schytili Ťa krídla. Že vraj hviezda zapadajúca! Pohľady, strany 730 — 734 (1893), ukazujú hviezdu v ligote oslepujúcom stúpajúcu k vrcholu.

A ako mi to prišlo! Do 12. čísla. Lebo prvá vec je: nestratiť starých predplatiteľov, a tých udržíme, keď urobíme im časopis milým na konci roku.

Pravda, v druhom rade záleží mi i na 1. čísle každého ročníka. Toho povolaním je priťahovať nových predplatiteľov a čitateľov. Preto terajšia moja redaktorská radosť zostala by na tej samej výške, keby si mocnú svoju ruku ráčil vystrieť i na toto číslo. Ide mi aj o Čechov. Tých prv interesovali Vlčkove Listy z Čiech[217] (ľudia radi čítajú o sebe): ten mi vypovedal, lebo je zamotaný do svojich Dejín českej literatúry. Interesuje ich nadovšetko Hviezdoslav. Tak napr. Lumír roku 1890, ukazujúc nahnevaného (pre Svetove niektoré žihadlá, pustené Vrchlickému),[218] ešte nechcel prijať Pohľady na zámenu; ale zato Vrchlický chodil po Prahe za číslami Pohľadov, aby neprepustil žiadnu Tvoju publikáciu.

Keby sme len vedeli inak rozširovať! Ja mám malér, že na konci roku, keď najviac mal by som sa starať o administráciu Pohľadov, som vždy najväčšmi zavalený rozličnými viac-menej jalovými prácami. Toho roku Pohľady tlačili sa v 725 exemplároch, ale už teraz bezpečne mohlo by ich ísť do sveta 1000 exemplárov, keby — — Ej, ďalej, ďalej sme mali doviesť s tým fondom duchovným, ktorý požehnáva nám Pán Boh!!

Zdravie Tvoje, Paľko drahý, ako slúži? Len toho daj, Pane Bože.

So srdečným pozdravením

Tvoj oddaný Jozef

7/XII 1893



[217] Cyklus článkov, v ktorých Jaroslav Vlček formou listov oboznamoval slovenské čitateľstvo s českým literárnym a kultúrnym dianím. Ich prvá séria vyšla už pred rokmi v Orle (1879 — 1880), potom Vlček toto dopisovanie obnovil v Slov. pohľadoch (1890 — 1891). Jeden „list“ napísal r. 1893 a ešte tri r. 1895.

[218] V prvých ročníkoch SP (1881 — 1883) uverejňoval Vajanský dosť pravidelne svoje neraz veľmi ostro formulované recenzie Vrchlického zbierok.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.