Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

129. Jozefovi Škultétymu

Punta Arenas 16. augusta 1921.[1073]

Drahý brat môj!

Ja som tiež s veľkou radosťou prečítal Tvoj milý, srdečný list a hneď musím Ti ďakovať za všetko, čo skutočne nezaslúžene si mi preukázal. Ja som vyrozumel, že je všetko dobre a vec považujem za istú. Je august, koniec zimy. Ja som teraz poverený mestským lekárstvom, teda ako fyzikus[1074] u nás a mám isté zaviazanosti, že totiž miesto nemôžem opustiť pred lehotou, ktorú som sa dobrovoľne zaviazal dodržať, lebo to by bol pôvod mnohých nepríjemností, úvodom atď., ktorým nemám prečo robiť také veci. Krem toho o mesiac sa začína jar a dlhé krásne letné dni, v ktorých ja budem mať veľmi málo práce a mnoho času prázdneho. To obdobie teda by ostal tu a tak by vyhol zime, ku ktorej nemám veľkej dôvery, či by ju vydržal dobre, lebo mnoho rokov, čo som jej tuhej nemal. A tak všetko dovedna, vezmúc do ohľadu okolnosti, ja by chcel sa hýbať stadiaľto počiatkom marca.[1075]

Čo sa týka Tvojho ponúknutia cestovného, veľmi Ti ďakujem a ktovie, či nebudem nútený ho i upotrebiť. Ak by čo bolo, to by Ti telefonoval svojho času. Dľa mojich výpočtov by sa ja mal zaobísť bez tohoto telegramu. Je skutočne tu nepohodlné a o rok už bude veľmi dobre. Do tých čias nieto bázne, aby sa čo mohlo stať.

Rád by i moje práce tu dokončiť, čo má byť uverejnené. Moje zápisky majú objem priveľký, a v ceste by mohli zavadzať. Prehliada sa batožina a mnoho rukopisov by mohlo byť nápadné tam, čo ňuchajú. Ja mám zápisky náhodou stenografované i to nie dľa bežných systémov, ale všakovak prispôsobené, takže nik by sa v nich nevyznal a polícii by sa museli zdať podvratnými a ja ešte mať preháňania s nimi.[1076] Radšej čo budem môcť, prepracujem tuná, aby toho nemusel mnoho nosiť. Poštou poslať sa bojím. Mnoho listov sa tratí odtiaľto, nie na európskych, na tunajších poštách. Ja, keď mám dôležitú zásielku, čakám anglický parník, aby nemusela byť vo Valparaise alebo Buenos Aires vylodená, lebo tam sa môže stratiť. Teda vidíš, dôvodov jesto mnoho, že musím ešte čakať, ale to je nič teraz už, keď asi viem, že nepôjdem na cele neurčito.

Čo sa týka Tvojich návrhov a mienky, kde by sa mal osadiť, ja by len bol šťastný, keby mohol bývať v Martine.[1077] Ináčej ja môžem bývať kdekoľvek, ja by všade privykol. Rozhlásiť, čo sme sa dohovorili, snáď ešte nebude dobre. Počkáme, keď veci budú zrelé. Ja budem návratu rád od srdca a viem iste, že nájdem dosť dobrých starých priateľov tam doma a teším sa nesmierne, že ich budem môcť vidieť. Už som sa bol začal spriateľovať s myšlienkou, že táto moja cesta už nikdy sa nevyvedie a ja tu ostanem nadobre, a to stojí veľkých obetí, také zrieknutie!

Nuž ešte raz Ti srdečná vďaka. Prijmite môj srdečný vrelý pozdrav, Tvoji všetci a Ty od Tvojho tiež uradovaného

dr. Bencúra



[1073] Jozefovi Škultétymu 16. 8. 1921.

List uložený v LAMS v Martine pod sg. 29 I 54.

[1074] Úradný, mestský lekár, správca zdravotného úradu (z gr.).

[1075] Kukučín sa vybral na cestu z Ameriky v lete 1922.

[1076] Kukučín svoje práce v Amerike nestačil prepracovať. Priniesol si ich stenografované (stenografované koncepty sú v LAMS v Martine).

[1077] Do Martina prichádzal Kukučín iba na kratšie pobyty z Lipika (Juhoslávia).




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.