Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

93. Jozefovi Škultétymu

[870]Drahý brat môj!

Keď som už raz v švungu, nuž chytám sa pera na pár riadkov. V celom živote som toľko listov nepopísal a nenamlátil sa prázdnej slamy, čo teraz. Zo všetkého, ako sa vyvinujú tieto veci, ja vidím, že o mojej záležitosti už počnú i vrabce medzi sebou čvirikať a dajú sa do vlasov. A veru chcela to byť len záležitosť celkom privátnej povahy a nie predmet verejných debát. Moja mienka je, že Mikuláš v každom ohľade vyhrá jednako, či prídem ta ja, alebo Trnovský.[871] Čo sa týka odborníctva vari sme oba na jednom stupni a Billrothi z nás už nenarastú.[872] Verejného vystupovania mimo môjho oboru sa ja beztoho stránim, lebo k nemu nemám velikých spôsobností a ani vôle, ani spôsobu. Ide mi len o to, aby urobil čosi definitívneho, keď som sa nechcel rozhodnúť pýtať cislajtánske občianstvo.[873] Probujem teda doma a na Mikuláš som pomýšľal len z tej príčiny, že ma sprvu ta tisli i tí, ktorí dnes vo mne vidia Luthera, Kalvína a bohvie aké ešte strašidlo.[874] Útlocitné dámy možno i divocha, ktorý požiera živé holubice. Ja som Janoškovi odpísal v tomto zmysle.[875] Trápi ma, že on pre mňa sa tam exponuje a bojím sa, ak mňa potká nezdar, že to i jeho zasiahne, čo by bolo pre verejný záujem veliká škoda a môj nezdar by neznamenal ani najmenšiu. Ja som teda mienky, aby sa veci vyvinovali samy od seba: v tom som ja mával vždy šťastie a keď som čo forsíroval, nikdy mi nevypadlo dobre.

Hneď prvá škoda pre mňa je tá, že ja, naučený požívať pokoj aspoň v sebe, vydaný som vo večné rozjímanie, uvažovanie nad vecami nudnými a často hlúpymi a podlými — tému, ktorej sa ja najradšej strasiem, keď môžem. Potom i tie listy, ktoré boli by lepšie, keby ich more prehltlo a ešte treba na ne odpovedať. Bol som čosi písal, ale teraz od týždňov ani čítať nemôžem, ani myšlienky zobrať dovedna. Čerti aby to všetko vzali, čím skorej! Pritom sa zas bojím v zime stadiaľto hýbať, lebo naučený na toto klíma, neviem či nezdrapím dačo tam hore. Vidíš, také sú moje úvahy, veru ani najmenej nie veselé.

Nuž a teraz ďakujem Ti za Tvoju zaujatosť i všetkých tam našich. Teší ma veľmi, že sa onedlho uvidíme, už či vypadne v Mikuláši tak alebo inak. Pozhovárame sa aspoň o veciach, ktoré ma zaujímajú a takto zďaleka v nich sa nemôžem orientovať — nové smery, pohyby, ktoré sú tu a ktoré som ja predvídal pred 4. rokmi.[876]

A teraz zbohom. Pozdrav všetkých známych a priateľov od Tvojho

MB

2. XII. 99.

Posielam doplatok na N[árodnie] Nov[iny] 24 zl., neviem, či to bude dosť a či nebude treba poslať viac — lebo zdá sa, vtedy N[árodnie] N[oviny] boli denníkom. To by doplatil pozdejšie, keď mi príde účet a zvyšné 2 zl. chcel by, aby administrácia N. N. dala pánu Cablkovi za spisy pre ľud, kde budem, ak bude času, činnú účasť brať.[877]

MB



[870] Jozefovi Škultétymu 2. 12. 1899.

List uložený v LAMS v Martine pod sg. 29 I 54.

[871] Kukučín napokon dobrovoľne prepustil miesto P. Trnovskému.

[872] T. j. vynikajúci lekári. Podľa svedectiev pamätníkov i podľa zachovaného materiálu Kukučín bol dobrým lekárom. (Pozri článok A. Bárdoša: MUDr. Matej Bencúr — obecný lekár. Zborník Martin Kukučín v kritike a spomienkach. Bratislava 1957, s. 731 — 739.) Theodor Billroth (1829 — 1894), vynikajúci nemecký chirurg, bol univerzitným profesorom vo Viedni.

[873] Kukučín zrejme žiadosť z r. 1894 neposlal. Pozri list č. 59.

[874] Mikuláš ako nové pôsobisko pre Kukučína navrhol Jur Janoška (Anna Janošková napísala Kukučínovi vyčítavé listy, že neprišiel. Sú v LAPNP v Prahe). Trnovskí boli spočiatku za to, aby Kukučín prišiel do Mikuláša, neskôr im to prekážalo. Kukučín asi myslí na Trnovských a i.

[875] Pravdepodobne v liste č. 91 a 92.

[876] Kukučín má azda na mysli i hlasistické hnutie, ktoré malo korene v študentskom hnutí Slovákov v Prahe už za Kukučínových čias. Oficiálne prvý raz vystúpili hlasisti na schôdzke mládeže v Martine r. 1898.

[877] Ján Cablk, ktorý sa stal neskôr riaditeľom banky v Bratislave, zakladal peňažné ústavy a bol pred vojnou všestranne národne činný. Vydával aj knihy, ale Kukučín do jeho vydaní neprispieval.




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.