Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

6. Svetozárovi Hurbanovi Vajanskému

[76]Veľactený pán redaktor!

Po dlhej prestávke posielam Vám túto prácu. Určil som ju do Pohľadov,[77] rozhodnite nad ňou sám. Snáď i Vám to napadlo, ako mnohým iným, že málo som poslednie časy písal a predsa sa chcem na Besiedky[78] zmôcť. Ba niekto snáď by ma chcel obviňovať z dákeho demonštračného úmyslu, že sa naschvál uťahujem a za chrbtom robím bez toho, žeby som bol niečo zdelil tým, ktorí predsa boli nie ostatnými faktormi pri dvíhaní mojich snáh. Nuž tomu nenie tak. V tých pomeroch, v akých som bol minule ja, druhý by tiež nebol písal. A vydávanie Besiedok, darmo je, uznám, že to mi vnukla len materiálna možná výhoda. Človek musí, keď sa sám vydržuje, podujať taký krok, ku ktorému by sa v normálnych pomeroch sotva odhodlal. Pritom mal som mnoho nespracovaného materiálu, takže som si trúfal s ním v osobitnom zväzku vystúpiť — po prepracovaní. Nuž to je genezis Besiedok. Mal som v úmysle Vám toto už dávnejšie zdeliť k ospravedlneniu sa, ale som čakal túto príležitosť, keď zašlem Vám prácu. Dúfal som, že ju vyhotovím už do minulého čísla, ale nebol som práce schopný hneď po príchode do Prahy, poneváč človek k riadnej práci potrebuje utíšeného ducha. Nuž buďte tak dobrý, a odpusťte mi moju zdanlivú nevšímavosť a nezdvorilosť. Naisto očakávam od Vás, že ako dosiaľ ste bol mojím duchovným krstným otcom i naďalej zostanete ním.

Tunajší život by sa človeku páčil. Je tu predsa len lepšie ako u nás alebo v Prešporku. […][79] Univerzita česká[80] — to je dosť nejasná vec. Keď som do Prahy prišiel, dva dni som jej nemohol nájsť. Každý človek nevedel o nej, a čo vedeli, z tých ma každý upravil na iné miesto. Medicínska fakulta je po meste roztratená ani knihy po mojom stole. Medzi hodinami chodíme z jedného ústavu do druhého toľkú diaľku ako z Jahodníkov do redakcie.[81] Ináčej majú výhľady, že sa to všetko napraví.

S pražskými Slovákmi sa schádzam častejšie, pán Vlček, pravda, málo býva doma, a keď je doma, býva zaujatý. Pokorný,[82] ten sa mnoho stará o nás. Mnohým vykonal večere v hostincoch, lebo to je tu všetko biedna Slovač. Bohatší sú len dvaja-traja. Čo sa tam týka tých medicínskych vecí, začínam i tomu privykať. Pravda, človeka to trochu prejme, ale konečne vžijem sa do toho. Máme niektorých profesorov veľmi znamenitých, ako Strouhal z fyziky, Frič v zoológii a Čelakovský v botanike, starý pán Šafařík[83] prednáša chémiu, ale veľmi biedne. Ja bývam na Vinohradoch, v peknom a lacnom byte. S tým som spokojný úplne. Neškodilo by, keby človek mohol raz-dva do divadla ísť, ale, pravda, to zostane len vždy pium desiderium.[84]

Pozdravujúc Vás srdečne a prajúc Vám šťastlivé sviatky, zostávam Váš oddaný ctiteľ

Bencúr

Praha 12. XII. 885.



[76] Svetozárovi Hurbanovi Vajanskému 12. 12. 1885.

List v súkromnom archíve Anny Lackovej. Publikovala ho pod názvom Dva listy Martina Kukučína. Kultúrny život 1957, č. 3, s. 6.

[77] V januárovom čísle (1) Slovenských pohľadov r. 1886 (s. 1 — 8) Kukučín uverejnil poviedku Veľkou lyžicou.

[78] Roku 1886 vydali niekdajší spolužiaci z učiteľskej prípravky v Kláštore pod Znievom Martin Kukučín a Anton Bielek (1857 — 1911, učiteľ, spisovateľ a redaktor Ľudových novín) vlastným nákladom Slovenské besiedky (Kukučín: Neprebudený a O Michale; Bielek: Pre cudzie viny).

[79] Vynechaná pasáž o živote v Prahe.

[80] Karlova univerzita v Prahe, založená r. 1348 mala dve časti: českú a nemeckú.

[81] Obec, predmestie Martina, ktoré ležalo na druhom konci Martina ako redakcia.

[82] Rudolf Pokorný (1853 — 1887), český básnik, priaznivec Slovákov. Vydal cestopisné črty Potulky po Slovensku, kde píše i o Kukučínovi. Vydával Knihovnu československú (1880 — 81).

[83] Čeněk Strouhal (1850 — 1922), vynikajúci český fyzik. V čase Kukučínových štúdií bol profesorom experimentálnej fyziky na pražskej univerzite. Vybudoval moderný fyzikálny ústav a vydal viac odborných kníh. Antonín Frič (1882 — 1913), český zoológ a paleontológ, bol profesorom na pražskej univerzite. Ladislav Čelakovský (1834 — 1902), syn F. L. Čelakovského, významný český botanik, zástanca darwinovského evolucionizmu.

[84] Zbožné želanie. (lat.) Kukučín do divadla neskôr často chodieval, referoval o divadle v Detvane a napísal i recenziu (Gazdiná roba), Národnie noviny 20, 1889, č. 138, z 25. novembra, Dielo XX, Závažné skúsenosti, Bratislava 1971, s. 336 — 340).




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.