Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

48. Samuelovi Antonovi Štúrovi

[538]Velebný pane, ctený priateľu!

Budete asi prekvapený, keď z Prahy dostanete list odo mňa, o ktorom myslíte, že som už snáď niekde na mieste. Ja by bol najradšej šiel hneď do praxe, ale ako znať ráčite, našinec nemôže spoliehať, že by dostal v Uhrách úradné miesto s dákym fixom a osadiť sa bez fixumu, na svoju päsť človeku chudobnému možné je iba tak, keď v jednom alebo druhom odbore môže víťazne konkurovať s druhými staršími kolegami, ktorí majú úradné platy. V tomto postavení sa nachodiac, musel som sa odhodlať na pár mesiacov kvôli nemocničnej praxi do Prahy, do Prahy preto, že tu mám známych profesorov a asistentov, ktorí ma budú podporovať v štúdiách a neprivítajú ma tak nevľúdne, ako dra Kuchtu privítali v Prešporku, kam chcel praktikovať vo špitáli[539] a kam i ja som mal pôvodne úmysel ísť, ale po Kuchtovej afére som sa ho zriekol. Miesto, kam sa usadiť, vyhliadnuté už mám. Sú to Malacky. Ak sa mi nič výhodnejšieho netrafí, osadím sa jednoducho tam. Len prosím, neráčte sa o tom predbežne zmieniť dakomu, lebo sa bojím, keby sa to napred rozchýrilo, mohli by mi tam kolegovia židáci zle popostieľať.

Ostatne cieľ mojich riadkov je na tento čas iný. Ja totiž s doktorátom a bez praxe, našiel som sa v postavení, že mi je tu ťažšie ako kedykoľvek indy sa materiálne udržať, poneváč som vo špitále zaujatý od rána do večera a ani len písaním dačo zarobiť si nemôžem. Je i neslušné, aby som sa do Martina uchádzal o podporu, ktorá len študentom náleží, keďže ja som už doktor a tiež by mi ju i plným právom odoprieť museli,[540] tým viac, že na ňu mnoho chudobných študentov je odkázané. Som tedy v záujme svojej budúcnosti nútený tu ostať a inou cestou hľadať prostriedky ku udržaniu sa tu na pár mesiacov. A tu, Velebný pane, obraciam sa na Vás s úprimnou prosbou, či by ste mi nemohli poskytnúť pôžičku do výšky 200 zl. zo svojich peňazí,[541] ktorú by sa ja zaviazal Vám nielen úroky 8 %, ako to i inde platím, od svojich dlhov riadne splácať, ale i pôžičku čím najskôr prinavrátiť. Na každý pád by sa to stalo keď nie prv, teda po troch rokoch odteraz rátajúc.

Viem síce, že žiadosť moja je prismelá, ale dúfam sa, že ma pre ňu neodsúdite, vezmúc do povahy môj stav, kde musím o všetko sám a sám sa starať, nemajúc z domu nijakej pomoci, a ďalej úfam sa, že ma znáte ako človeka pri všetkých iných slabostiach ducha a tela nie márnotratného a ľahkomyseľného. Ja som síce dostával pôžičky z Uhorska a možno dostal by i teraz z daktorho verejného ústavu, ale predsa sa bojím, že takou pôžičkou by bol môj verejný kredit veľmi preťažený a ja by ho potom nemôhol použiť, keď mi ho bude treba najväčšmi, totiž pri osadzovaní sa.

Je to vôbec bieda takto sám sa pretĺkať. Bola by síce pomoc tá, že by sa človek zasnúbil a bol by sprostený všetkých starostí, ale tak vážneho kroku som sa vždy zhrozil kvôli peniazom urobiť, tým viac, že často také skutky veľmi trpko sa pomstia.

Úfam sa, velebný pane, že ak Vám bude možno, moju žiadosť neodmietnete, ako i že tento môj krok na zlú stránku mi nevyložíte, ale že i naďalej budete ma považovať za človeka poctivého.

Odporúčajúc sa Vám do priazne, vskazujúc milosťpanej srdečný pozdrav, zostávam s rodáckou úctou Velebnosti Vašej úprimný ctiteľ

dr. Matej Bencúr

Praha 8. XI. 893, Všeobecná nemocnica.



[538] Samuelovi Antonovi Štúrovi 8. 11. 1893.

List uložený v súkromnom archíve jeho syna, univ. prof. Svätopluka Štúra.

[539] MUDr. Samo Kuchta (1861 — 1895) pravdepodobne po spomínanej udalosti sa vysťahoval na Moravu. Umrel v Hodoníne.

[540] Kukučín správne usudzuje. Dokazuje to korešpondencia medzi Vansovou a Janoškovou. Terézia Vansová písala v liste Janoškovej (10. 2. 1894), „že… behom roku zaviedli zbierku na dar Vajanskému a pre Kukučína… Z týchto… len 92 pre Kukučína. My sme mu dali ale 150 zl. a síce na tri razy: 24. apríla, 3. augusta a 29. novembra 1893. Lebo potreboval ich veľmi… Nezbýva nám, ako zbierku pre K. ďalej viesť… P. Šoltésová bola navrhla, aby sme aj Kukučínovi (jemu) hodinky darovali, ale ja neviem, či by sa to dalo previesť… Nuž, čo ako ťažko mi, odhodlala som sa ešte rodoľúbu službu, či by si nebola taká láskavá v kruhu svojich známych i neznámych Tvojich zaviesť zbierku pre Kukučína. Povedzme, že na dar, že i tak blíži sa Mateja — veď by on to konečne zaslúžil (LAMS Martin 1335). Janošková Vansovej odpísala 13. 3. 1894: Na základe Tvojho listu spomenula som, že by sa malo aj Kukučínovi zbierať na podobný dar ako Vajanskému, ale to sa nezišlo so súhlasom, lebo ozaj: však je on ešte mladý, čo mu potom dáme, keď bude starší? Jesto v tom trochu pravdy, veď on môže ešte čakať, až si toho viac zaslúži — veď len teraz vstúpil do života, keď sa osamostatnil, na to času dosť… Ešte Ti zdelujem: že som Tvojej rady pýtať pre Kukučína dar k jeho meninám — nepoužila. Bolo by sa ale cieľa minulo, poneváč je všade známo, že on dostal v Dalmácii stanicu výbornú, ktorá mu poltreťa tisíca zl. ročne istotne donášať bude… (LAMS, Vansovej pozostalosť). Za dar Vajanskému, ktorý v tom čase bol politickým väzňom, ženy perzekvovali. O vyberaní na dary a perzekúcii napísala článok E. M. Šoltésová pod názvom Mimovoľné úvahy (Národnie noviny 25, 1894, č. 46, (z 21. 4.).

[541] S. A. Štúr pôsobil na veľmi skromnej fare, ale i tak Kukučínovi poslal peniaze po častiach (20 zl., 80 zl., 50 + 50 zl.).




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.