Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

195. Jankovi Cádrovi

Lipik 11. III. 927.[1379]

Drahý brat môj!

Vaše písemko som dostal v dobrom poriadku, ale od tých čias som bol taký zabratý do všelijakých vecí, potom i gripa okolo mňa narobila mi daromnej roboty, že som Vám hneď nemohol odpovedať. Predovšetkým teší ma, že ste sa chytro schápali z ostatného záchvatu. Pán Ritter bol ustarostený,[1380] teraz iste bude spokojnejší. Z celej veci máte veľkú výhodu, že, súc mladý a vediac, čo Vám škodí, môžete napraviť dosavádne poklesky a začať nový primeraný spôsob v odievaní, v temperatúre bytu, jedení a pití. To Vám už iní lepšie vysvetlili a soľ, tak potrebná v hlave a našich literárnych výrobkoch ostane pri stole pium desiderium,[1381] na ktoré môžete skladať veršíky, ak chcete, ale lízať nie. Teraz už, pravda, viete od čoho bolela hlava, odteraz budete mať od nej svätý pokoj. Vôbec stanete sa iným, reformovaným človekom na mlieku a mlieku, kyslom, sladkom, srvátke, žinčici, atď, takže i o mlieku sa presvedčíte dosť skoro, že sa dá dosť dobre lumpovať, keďže alkohol musí stáť od Vás ďaleko.

Bežovi som bol vtedy odpísal, aby Vám dal pokoj s mojou prácou, ale ako Gewohnheitshier[1382] mi odpísal, že ste Vy zasa na mieste i reklamujete svoju dávku rébusov a lámania hlavy a štylistickej gymnastiky. Ja som to síce neodobroval, viem, i p. Ritter krútil hlavou, ale chorým vraj netreba lomiť vôľu, tak som ho len nechal, nech Vám pošle dávku, čo pýtate.

Ja ináč dobre, gripa je, pochytila rad radom do tanca, mnohých i poslala na druhý svet. Mňa sa iba trochu dotkla na nos a na hrdlo, takže som sa dosť chytro vykýchal i to nie obrazne, ale v pravom zmysle slova. Teraz po krásnych časoch máme pekné výhľady na jar so snehom a dažďami.

Posielam Vám a p. Ritterovi III. zväzok, ak je vo väzbe inej farby, potešte sa, že Varietas delectat.[1383] Neškodí, že budeme trochu pestrí. Úfam sa, že ho azda obdržíte ešte pred Veľkou nocou alebo aspoň pred svätými Turícami.

Ráčte pozdraviť úprimne p. Rittera a Vy prijmite mnoho pozdravov od Vášho oddaného

dr. Kukučína



[1379] J. Cádrovi 11. 3. 1927.

List uložený v LAMS v Martine pod sg. 55 A 8.

[1380] Niektoré listy W. Rittera M. Kukučínovi z r. 1927 sa zachovali v LAMS v Martine pod sg. A 1292.

[1381] Zbožné želanie (lat.)

[1382] Otrok svojich zvykov (nem.)

[1383] Zmena teší (je príjemná — lat.)




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.