Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

2. Svetozárovi Hurbanovi Vajanskému

[15]Veľactený pane!

Vaše vzácne riadky zo dňa 15. t. m. som prijal.[16] Ďakujem Vám za tak uznanlivé ocenenie mojich chatrných prácičiek. Ako som posaváď, usiloval sa tu i tu zo života ľudu zachytiť, neustanem s tým ani naďalej. Čo sa týka žiadosti Vašej, ohľadom doposlania práce mojej do „Pohľadov“, vyjadrenej, môžem povedať, že to mňa zvláštnym pocitom radosti naplňuje. Dobre, ja sa teda pokúsim žiadosti Vašej vyhovieť.[17]

Škoda, že je už tu jaseň, teda úradné povinnosti už súriť počínajú, zvlášte mne, kde farára ešte nemáme. Je už síce vyvolený p. Janoška,[18] ale ešte nedošiel.

Ja študujem, lenže trochu veci od beletrie ďaleko stojace, totiž VII. gymn. triedu, piatu a šiestu som už zložil, privátne, teraz sa lapám do VII. Až matúru skončím,[19] pôjdem ešte študovať ďalej. Uvidím ale, či tento plán mi nezlyhá. Preto sa týchto prác len tak v prázdnych a slobodných chvíľach lapám. Čo sa ruštiny týka, tú na istý čas musí nahradiť latina a gréka.[20] Darmo je, inak nemožno!

Za pozvanie do Martina ďakujem, nemožno mi teraz sa vybrať, iba ak by v budúce prázdniny.[21] Najbližšie možno, že by som mohol asnáď na Turíce, ta prísť. Tohto leta som zas pre rozličné iné práce a úradné povinnosti nemohol.

Zostávam s pozdravom Váš oddaný

Matej Bencúr

J[asenová] 15. 9. 883



[15] Svetozárovi Hurbanovi Vajanskému 15. 9. 1883.

List v súkromnom archíve Márie Lackovej. Publikovala ho pod názvom Dva listy Martina Kukučína. Kultúrny život 1957, č. 3, s. 6. Odpis listu v LAMS v Martine pod sg. 29 I 49.

[16] List sa nezachoval.

[17] R. 1883 (3) vyšli v Slovenských pohľadoch prvý raz Kukučínove práce: Máje s. 525 — 540 a Pán majster Obšíval, s. 541 až 553.

[18] S národovcom Jurom Janoškom (1856 — 1930), neskôr biskupom, autorom náboženských diel, redaktorom Cirkevných listov, Kukučín dlho udržiaval priateľské styky.

[19] R. 1884 sa Kukučín vzdal učiteľského miesta v Jasenovej a odišiel študovať na gymnázium do Šopronu, kde v júni r. 1885 zmaturoval.

[20] Kukučín sa neskôr, za štúdií v Prahe venoval ruštine. Čítal ruské knihy v origináli (doklady sú od r. 1886) a prekladal najmä Gogoľove poviedky (1889 — 1890).

[21] Kukučín bol v Martine asi r. 1886. Svoj pobyt na Slovensku spomína v liste č. 7.




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.