Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

43. Jozefovi Škultétymu

[515]Vysokoctený pán redaktor!

Skutočne dojatý, dávam Vám na vedomie, že dnes som urobil III. theoreticum a tým sa môj študentský život s pomocou božou dokončil. Ďakujem bohu.

Ďakujem i Vám, ktorí ste mi toľko ráz trpký chlieb študentský osladili často v kritickom okamihu zasiahli do kolesa osudu môjho premenlivého. To všetko nevymizne mi už nikdy z pamäti.

A teraz ešte jedna prosba, nechcem povedať, či ostatnia, ja sa úfam, že to už ostatnia bude. Promóciu môžem mať najpozdejšie v utorok, teda 25. júla. Ja v tom súžení pred skúškou ani nedúfal, že ju spravím, a potom spúšťal som sa na to, že promóciu môžem si urobiť až do 30. júla,[516] v ktorý deň chcem. Následkom toho nepostaral som sa o peniaze, ktoré do nedele tu mať musím, ak chcem toho roku vôbec byť ešte promovaný. Ja už teraz naponáhle neviem, kde ich vziať, je to suma 120 zl. Prosím Vás pokorne, urobte s touto zmenkou div, aby sa premenila v peniaze. Ráčte mi ju žírovať, lebo ja už iného nemám koho o to požiadať a vyprostredkovať, by mi peniaze boli doposlaté čím najskôr, možno-li obratom pošty.

Viem, že Vám veľkú ťarchu kladiem na plecia, ale myslím, že ma neodmietnete. Ak by Vám nebolo možno nič urobiť, ráčte ma o tom telegraficky — Prag, Allgemeines Krankenhaus, uvedomiť, aby som eventuálne ináč zakročiť mohol.

Porúčajúc sa Vám do skorého videnia, zostávam Váš oddaný

MK

20. VII. 893.



[515] Jozefovi Škultétymu 20. VII. 893.

List uložený v LAMS v Martine pod sg. 29 I 54.

[516] Promočný diplom je datovaný 25. júla 1893.




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.