Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

182. Verici Krznarićovej

Lipik 20. X. 26.[1306]

Veľavážená slečna!

Moje listy Vás budú už aj obťažovať. Toto píšem tretí list, odkedy som dostal posledný raz Váš milý list. Myslím príliš mnoho korenia. Ale tentoraz ma čiastočne núti povinnosť, aby som Vám niečo oznámil, hoci viem, že posielať nepríjemné správy, nie je užitočné ani pre toho, kto ich posiela a ani pre toho, kto ich prijíma. Raz som Vám sľúbil, že Vám oznámim všetko, čo sa tu deje a preto píšem, aby som aspoň čiastočne splnil sľub. Asi takých 8 — 9 dní od narodenín Vašej drahej mamičky, videl som na nej rozladenie, čo u nervóznych ľudí, hoci sa ovládajú, ľahko vyráža von. Vyzvedajúc sem-tam, prišiel som k záveru, že dôvod je v tom, že nedostáva od Vás správy tak často, ako by si priala. Porozumel som, že preto neodpovedá na Vaše gratulácie, o ktorých si možno myslí, že neprišli vtedy, keď ich očakávala. Mňa sa to nepríjemne dotklo, že vec berie tak prísne, nuž ja i moja žena uvádzali sme dôvody, aby sme Vás ospravedlnili. Myslím, aby ste upokojili tento stav a zmiernili jej starostlivosť, bolo by účelné, aby ste sa jej častejšie ohlásili láskavými listami a veľa nečakali na jej odpoveď. Vy máte taký jemný spôsob, že taký list by ju viac upokojil ako všetko ostatné. Viem, koľko Vám záleží na tom, aby sa jej nervy nerozčuľovali z ohľadu na jej zdravie. Keďže matka je nenahraditeľný poklad, ktorý treba chrániť a šetriť, nájdite vhodný spôsob, aby ste ju upokojili a mne, nositeľovi takej misie odpusťte, že sa pletiem medzi Vás a ju, hoci by som to nemal robiť, ale Vy iste uvážite, že návrh z mojej strany je celkom nesebecký.

Tu je od predvčera premenlivé počasie. Predvčerom veľký dážď, včera zamračené, dnes ráno veľmi pekné počasie, ale mráz. Ruže a jalovec asi zahynú. My sa máme dobre, moja žena a ja Vás pozdravujeme zo srdca a prajeme všetko najlepšie.

S vrúcnymi pozdravmi zostávam Váš najoddanejší

dr. M. Bencúr



[1306] Verici Krznarićovej 20. 10. 1926.

List uložený v LAMS v Martine pod sg. 21 A 2.

Preklad z archívu Tatranu.




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.