Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

80. Dušanovi Makovickému

[789]Drahý Dušane!

Nesmierne ma zarmútilo, čo som z Tvojho listu vyrozumel. Ľúbil som ho vždy,[790] môže sa povedať otcovsky. Ale nie je čas, aby ja tu čítal litánie, len sa obmedzujem na jednotlivé body T[vojho] listu. Ačpráve ani tu ešte neustálila sa temperatúra, predsa dá sa očakávať čím ďalej, to väčšmi pekné, teplé počasie, jasno, slnečno, modro. Bohužiaľ, to je nie dosť, vyžaduje sa menovite človeku chorému aspoň minimum komfortu a toho u mňa by nijako nenašiel. Ja jem i bývam v privátnom dome, ktorý žije „dalmatínsky“ — teda vo všetkom držia sa starých dobrých obyčajov. Ja, ako vieš, mal som žalúdok alumniou otužený a tomu i ďakujem, že žijem, hýbem sa a trvám — no človek a la Škarvan[791] by tu neobstál a nemohol ani sa založiť raz do úst. Moja nárada je táto: Ak vidíš, že je veľmi slabý — tu sa vyžaduje dobrá silná strava jemne pripravená a tu niet druhého miesta, ktoré by zodpovedalo, iba Lussiu piccolo, Dubrovník alebo i Lesina (Hvar),[792] kde sú hostince i hotely na európsky zariadené, ale v Dubrovníku i veľmi a preveľmi drahé. Všetky tri miesta sú odo mňa vzdialené, najmenej zo všetkých Hvar, lebo leží na susednom ostrove, ale vzdor tomu mi je treba 3 dni sem a tam na lodi. Ak je dačo silnejší, mohol by ostať v daktorom meste: Zadre, Splite alebo Šibeniku.[793] Od nich je mi najbližší Split a skoro denne mám parníky sem a tam, tak by ho častejšie navštívil alebo, ak by chcel byť celkom blízo, tak by mohol ostať v Makarskej.[794] Na mape ju nájdeš vis a vis nášho ostrova.[795] Je dosť poriadny traktir[796] tam, nie drahý, i izba čistá sa môže dostať. V máji, keď zapečie slnce, mohol by sa pritúliť do Brejle,[797] kde je na brehu mora dosť pekný háj borovinový a vetra nieto, i dosť je chladno. Cez vysoké leto mohol by ísť na Plitvické jazerá,[798] kde sú nekonečné lesy. Cestuje sa: Viedeň — Graz — Steinbruck — San Peter — Fiume. Alebo Budapešť — Zagreb — Fiume.[799] Vo Fiume sa vezme karta na loď do Splitu a tam by ho ja čakal i ložíroval, eventuálne, ak by nebolo roboty, šiel by proti nemu na Rijeku. Keď odídete, Vy mi telegrafujte, a ja Vám, ak na Rijeku neprídem, pošlem môjho priateľa, čo Vás tam počká na stanici, t. j. Belu. Bohužiaľ mám práce hodne, influenza i diftéria[800] mi tu riadi svet. Celý január do 1/2 febr. som bol gazdom v troch okresoch asi nad 8000 dušami, lebo jeden kolega je ablegát[801] a druhý sa ženil — ani dosiaľ neviem, kde mi hlava stojí, od roboty a štrapácie. Ja som zdravý, mám sa ta, v lete sotva prídem, ale dlho tu nemienim ostať. Mám zriadiť svoje účty a druhé a potom by chcel odísť už kamkoľvek, lebo som vždy ešte provizórny, súc uhorský príslušník[802] a to ma už omrzelo.

Pozdrav všetkých od svojho

M

17. III. 1898



[789] Dušanovi Makovickému, 17. 3. 1898.

List uložený v LAMS v Martine pod sg. 50 A 48.

[790] Ide o Alberta Škarvana.

[791] Škarvan bol veľmi citlivej povahy. Prijal učenie Tolstého a v jeho duchu odoprel listom zo 6. novembra 1895 konať prezenčnú vojenskú službu, preto ho uväznili.

Potom odišiel do Ruska, kde ho pozvali prívrženci Tolstého (1896).

[792] Lussiu Piccolo, Mali Lošinj, klimatické miesto na ostrove Lošinj; Lesina, ostrov i mesto Hvar.

[793] Prímorské mestá v Dalmácii.

[794] Kúpeľné prímorské miesto medzi Splitom a Dubrovníkom.

[795] Makarska je ozaj oproti Braču. Stade je najbližšia lodná preprava do Sumartina, prístavného mesta Seliec.

[796] Hostinec.

[797] Brela je turistické miesto na Makarskej riviere.

[798] Plitvické jazerá sú veľkou prírodnou rezerváciou vo vnútrozemí v Chorvátsku, neďaleko Záhrebu.

[799] Fiume, dnešná Rijeka.

[800] Choroby: chrípka a záškrt (z lat.)

[801] Vyslanec (z lat.)

[802] Rakúsku štátnu príslušnosť dostal Kukučín 1. 7. 1904.




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.